Honor Award: Aiyyer Residence

Honor Award: Aiyyer Residence

Architect: Cube Design + Research (visit website)

Location: Carrboro, NC
100 Word Description: This home is modern, green, affordable, and designed for aging. For accessibility, we responded with single-level living that incorporates universal design principles and easily adapted amenities for future needs. Keeping the plan compact and simplifying the details helped control costs. The house’s form shifts to create multiple yards and mediate privacy from neighbors. A vertical zinc wall, inspired by tree bark, visually anchors the house and signifies entry while separating private and public spaces inside. Movement throughout the house (down the hall, through a doorway, or across the room) is always toward a view of the outdoors or natural daylight.
Architect’s Statement: The client asked us to create a home that was modern, green, affordable, and designed for aging. The property is a beautifully wooded half-acre lot. For accessibility, we responded with single-level living that incorporates universal design principles and easily adapted amenities for future aging needs. Keeping the plan compact and simplifying the details helped control costs. The form of the house shifts to create multiple yards and mediate privacy from neighbors. A vertical zinc wall, inspired by tree bark, visually anchors the house and signifies entry while separating private and public spaces inside. Movement throughout the house (down the hall, through a doorway, or across the room) is always toward a view of the outdoors or natural daylight – creating a connection between inside and outside 24-hours a day.The house and landscape shape one another and reveal themselves as you move through.S T A T S
1,750 square feet
3 bedrooms, 2.5 baths, plus office
Designed for aging-in-place
Materials: box-ribbed metal, cement board, acid-washed zinc
Geothermal, rainwater harvesting, solar, radiant floor, cool roof
Photography:  Mark Herboth Photography LLC